ANTİK MISIR: Bölüm 3 Mısır Mobilyaları

Yazımızın 3. Bölümünde  Antik Mısır mobilya anlayışından bahsetmeye çalışacağım.Antik Mısır sanat tarihinde ki önemi hepimiz için malum bir konudur.Önceki yazılarımızda mimari ve tanrılarını incelemiştik. İsterseniz onlara da bakabilirsiniz.

Antik Mısır mobilyalarında genellikle kereste kullanılmıştır. Bu kerestelerin farklı uzantıları kullanılmış olup o uzantıların yaygın olanları aşağıdaki gibidir.

  1. -Dişbudak
  2. -Porsuk
  3. -Abanoz
  4. -Karaağaç
  5. -Şimşir
  6. -Ihlamur

Antik Mısır da mobilyalar yapılırken genellikle din, malzeme ve yapım teknikleri, hiyerarşi etki etmiş olduklarını görürüz. Antik Mısır sanatta ileri düzeyde olduklarından  rahat ve lüks mobilyalar ortaya çıkmıştır.

Mobilya tipolojilerine gelecek olursak ise;

  • -Oturma Elemanları
  • -Masalar
  • -Depolama Üniteleri
  • -Yataklar

Oturma Elemanları

-Tabureler

Daha erken dönemde yapılan bu mobilya tipolojileri, genellikle en üst ve en alta kadar bütün halkın kullandığı mobilyalardır.

Kafes Tabure(Lattice Stool)

Kafes Tabureler, ayakları birbirine bağlı kare şeklinde üzeri dokumalı olan taburelere verilen isimdir.

Katlanabilir Tabure(Folding Stool)

Katlanabilir Tabureler, Ördek kafası şeklindeki bu tabure zemin seviyesindeki yuvarlak bölüm ile bağlanır ve tek kemerli oturağa sahiptir.

Farklı dönem taburelerinde ise ayak kısımları hayvan ayaklarından esinlenilerek yapılmıştır.

Sandalyeler ise ilk başlarda yüksek rütbeli insanların kullandığı  ve statü belirleyen bir mobilya olsada, bir süre sonra sıradan insanların evinde de görülmeye başlamıştır.

Kraliçe Heteferes’in mezarında çıkarılan bir sandalye örneği. Ahşap üzeri altın kaplamayla yapılmıştır.

Kral Tutankamon’a ait olan bu mobilya Altın taht diye bilinir.Kolçakları kanatlı yılan şeklinde yapılmıştır.

Mobilyayı incelediğimizde Aslan kafası, hayvan ayakları, dikdörtgen şeklinde bir sırt bölümü ve üzerinde altınlarla işlenmiş bir kadın ve bir erkek hiyeroglifler bulunmaktadır.

-Masalar

Antik Mısır’ da masalar, mezar odalarının dışında ki yiycek stantları, akşam yemeği masaları, vazo standları ve  tezgah olarak kullanımını görürüz.

Genellikle dikdörtgensel biçimde olup ayakları çevresel bir bir yatay bağlantıyla birbirine bağlanır.(Anlatım Bozukluğu yapmış gibi hissettimJ)

-Depolama Üniteleri

Sandıklar genellikle, mücevherler, kıyafetler, kozmetik ürünleri(Kadın her çağda Kadın), çarşaflar ve yazılı kaynaklar için kullanılırdı.

Ahşap ve fildişinden yapılan bu sandık, üzerinde altın ve gümüş işlemeler bulunduruyor.

-Yataklar

Yataklar tipik dekoratif tekniklerle yapılıp, ayak uzatılan kısımları en süslü kısımlarıydı. Dikdörtgen kesitli ve kavisli yan raylar baş kısmının daha yüksekte olmasını sağlamıştır. Yatak yüzeyi ise dokumadır.

Şimdi gelelim en son kısma her zaman bahsettiğim gibi tarih bizler için referanstır ve bazı tasarımcılar antik mısır referanslarından etkilenerek mobilyalar tasarlamıştır. Ben bunlardan bir tanesinin resmini aşağıya koyuyorum. Tasarımla Kalın, kendinize iyi bakın ve sosyal medyadan bizi takip etmeyi unutmayın…

Thomas Hope

More from Yunus Furkan Ahlat

ANTİK MISIR: Bölüm 1 Mısır Yapıları

Antik Mısır mimarlığı ve sanatı günümüzde dünya için hala ilgi ve merak...
Read More

1 Comment

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir