Yazımın ikinci bölümünde renklerin nasıl ayrıldığını ve bölümlere ayırarak inceleyeceğiz. Öncelikle renk nedir, diye başlarsak yanlış bir yerden girmiş olmayız heralde.
Normalde hepimizin bildiği üzere, dünyadaki nesnelerin rengi yoktur. Renk ise insanların ışık yardımıyla retinasında oluşan bir algılamadır. Bu algılama ise, ışığın farklı nesnelerin üzerine çarpmasıyla farklı renk tonlarında çeşitlilik gösterir. Bu nedenle renkleri ayırt edebiliriz. Bunu bizim meşhur herşeyi ispatlayan bilim adamımız Isaac Newton, bir prizmaya beyaz ışık vererek renklerin dağılımını bize ispatlamıştır. Bizde bunlara spektrum diyoruz.
Peki bu renkler nelerdir?
ANA RENKLER(Basic Colours)
Bu renkleri hepimizin bildiğini düşünüyorum. Çünkü Ana renkler dediğimiz bu renkler, gökkuşağında olan renklerdir.Aksine iddaalar olmasına rağmen ise siyah, beyaz ve gri renkler de ana renkler arasındadır.
BİRİNCİL RENKLER(Primary Colours)
Bu renkler herhangi bir renk karışımına ihtiyaç duyulmadan doğada bulunan ışık pigmentleriyle oluşan renklerdir. Birincil ışık pigmentleri ise mavi, yeşil ve kırmızıdır. Renkler ise; mavi,sarı ve kırmızıdır.
İKİNCİL RENKLER(Secondary Colours)
Bu renkler iki birincil rengin karışımıyla oluşan renklerdir. İkincil renklerimiz ise, mor,yeşil ve turuncu renkleridir.
ÜÇÜNCÜL RENKLER(Tertiary Colours)
Bu renkler ise, birincil renkler ve ikincil renklerin karışımıyla oluşan renk grubudur. Mesela Kırmızı ve Turuncu renklerinin karışımı gibi düşünebiliriz.
KROMATİK RENKLER(Chromatic Colours)
Beyaz,siyah ve gri dışındaki renklere bu ismi veriyoruz.
AKROMATİK RENKLER(Achromatic Colours)
Bunlar ise beyaz,siyah ve gri renklere verdiğimiz isimdir.
TAMAMLAYICI RENKLER(Complementary Colours)
Üç ana renkten 2 sinin birleşmesiyle oluşan rengin, geriye kalan ana renge tamamlayıcı renk denilmektedir. Nasıl yani diyebilirsiniz. Mesela Mavi+Sarıdan, yeşil oluşur, geriye kalan kırmızı renk ise bu rengin tamamlayıcısıdır.
NÖTR RENKLER(Neutral Colours)
Nötr renkler, tamamlayıcı renk lerin karışımından ortaya çıkar. Bununla birlikte, kromatik ve akromatik renklerin karışımı da renklerin kısmen de olsa nötralize edilmesine neden olur.
Bu yazımızı da böyle bitiyoruz. Üçüncü yazımızda renklerin tasarım dünyasında ki etkisini birlikte inceleyeceğiz.Unuttuğumuz bir şey varsa yorum kısmına ya da bize mail atarak hatırlatırsanız sevinirim. Tasarımla kalın,saygılarımla..