Yerleştirme Sanatı olarak da bildiğimiz enstalasyon, geleneksel sanat eserlerinden farklı olarak mekan ile birlikte ve mekanı kullanarak yapılan bir sanat türüdür. İzleyici ya da ziyaretçi katılımı bu sanat türünde ön plandadır. Açık veya kapalı mekanlarda yapılan bu sanat kısacası her yerde yapılabilir ve ziyaretçilere sunulabilir. Mekan odaklı olduğundan belkide mimari ve iç mimari de önemli olduğunu söyleyebiliriz.
Enstalasyon her türlü malzeminin kullanımına olanak verebilir. Resim, video, heykel ve ışık vs. gibi sanat malzemesi olarak kullanabileceğimiz herşey diyebiliriz. Bu sanatın farklı materyaller kullanılarak yapıldığından sadece göze değil insanın farklı duyularına hitap edebilir.
Bazı örnekler vererek gidersek;
HENRİQUE OLİVEİRA
HENRİQUE OLİVEİRA-TRANSARQUİTETONi
Sanatçı mekanın uzunluğunu kullanarak yaptığı bu eserde bazı geçişleri anlatmaktadır. Dışarıdan bakıldığında ağaç dalları gibi uzanan bu eser, insanlık tarihinin geçirdiği zaman olgusunu anlatmaya çalışmaktadır. Sadece dışarıdan değilde içlerini gezerek, insanların algısını ve deneyimlerini farklılaştırmıştır.
Yine aynı eserinde oval formlardan keskinformlara gittiğini görüyoruz. Sanatçı burda anlatmak istediği insanların gelişimi. Mağaralardan çıkıp insanoğlunun gökdelenlere giden hikayesini kendi tarzında anlatmaya ve algılatmaya çalışmıştır.
Sanatçının eserlerini kendi internet adresinden de inceleyebilirsiniz. Ve bence muhteşem bir sanatçı.
NİKOLAJ BENDİX SKYUM LARSEN
Danimarkalı bir enstalasyon sanatçıdır. Genellikle heykel enstalasyonunda çalışsada, ülkemizde farklı enstalasyonlarıda vardır. 2015 yılında İstanbulda yaptığı enstalasyonda bence alt fikrinde çok fazla mesaj içeren örneklerden birisidir.
NİKOLAJ BENDİX – END OF DREAMS
Danimarkalı sanatçı bu eserinde normalde sadece bir heykel enstalasyonu düşünürken, denize bıraktığı heykelleri ve denizin süreç içerisinde bu heykellede bıraktığı izleri gözlemletmek ve algılatmak istemiş.
Yukarıda ki görselde göreceğiniz üzere, bunları birer ceset torbası gibi göstermeye hedeflemiş. Bu hedefle ise Avrupa’ya ulaşmak için, Akdeniz’i geçerken hayatını kaybeden göçmenlere ithaf etmek istemiştir.
Ama bu heykeller bir fırtına esnasında dağıldığı için denizaltı çekimleri yapmış ve bunları da bir video enstalasyonuna çevirmiştir.
Daha bu işi iyisiyle kötüsüyle yapan bir çok sanatçı var. Ve insanların algılarına müthiş bir şekilde hitap eden bu sanat türünü ilerleyen zamanlarda daha fazla duymak niyetiyle. Tasarımla Kalın ve de unuttuğumuz, Tavsiye etmek istediğiniz sanatçılar varsa yorum kısmına iletirseniz sevinirim.
Aşağıda arşivimde olan bazı sanatçıları ve fotoğraflarını koyuyorum onlara da bir gözatın isterseniz.
RODNEY MCMİLLİAN
HIRSCH PERLMAN
RİCHARD SERRA
Güzel örnekler.Çok ilgi çekici.Yapay birşeyin mekanla bütünleşmesi gerçekten çok ilginç…