İlham Verici Hikayeleri ile 7 Mimarın Ted Konuşması

İlham… her projede o buram buram hasretini çektiğimiz, bazen arayıp bulamadığımız, bazen bulur gibi olduğumuz ilham. Projelere başlarken hep bir çıkış noktası yakalamaya çalıştığımız, biz onu değil de o bizi bulsun diye dua ettiğimiz belki de projenin en can alıcı noktası olan ilham=projenin çıkış noktası=hikaye=kurgu=konsept tartışmasız önemlidir. Herkes kendi hikayesini bilir peki dünyada başarılar göstermiş olan mimarların hikayeleri nasıldır? TED konuşmalarına ilham veren hikayeleri ile konuk olmuş mimarların kendi hikayelerini anlattıkları özgün bir seri kahve molalarınız için derlendi.

(Not: Konuşmalar altyazılıdır.)

1)Hayatınız Boyunca Görebileceğiniz En İyi Anaokulu | Takaharu Tezuka

Çember bir anaokulu, alışılmışın dışında…Mimarinin estetik, işlevsellik gibi kaidelerinin özel kullanıcı grubunda özenle uygulanmış örneklerinden biri.  Mimar Takaharu Tezuka anaokulu projesini hikayesiyle aktarırken bu denli başarılı bir proje gerçekleştirmiş olmanın özünde tutundukları  amacı şöyle ifade ediyor: 

Mimarlığın bu dünyayı ve insanların yaşamını değiştirebileceğine inanıyorum. Bu da çocukların yaşamını değiştirme girişimlerinden birisi.

 2)Tohum Katedralini İnşa Etmek |  Thomas Heatherwick

Yeteneği ile hayal gücünü zanaatla birleştiren bir mimar.Konuşmasını 4 projesi üzerinde yürütürken,  hikayelerinin ardındaki  farklı yaklaşım metodları, yenilikçi düşünce anlayışı ve azminin başarıya götürdüğü yolu izleyeceksiniz.

3)  Hızlıca Anlatılan 3 Mimari Hikaye  | Bjarke Ingels

Biz onu Big olarak tanıdık. Genç yaştaki sınırları aşan başarılarını takdirle seyrettiğimiz Bjarke Ingels’ın  başarılarının bir parçası olduğunu düşündüğüm hızlı ve enerji dolu  kurgu-üretim-sunum potansiyelini yine 3 projesini aktardığı ve hikayeleri ile alkış topladığı konuşması.

4) Mimari İlham İçin 17  Kelime | Daniel Libeskind

Alışılmışın dışında mimari bir yaklaşımla ve hikayeleri ile postmodernist ve dekonstrüktivist bir mimar olan  Daniel Libeskind’in başarılarının ardındaki ilke ve hikayeleri elbette merak etmeyenimiz yoktur.Mimarlığı, sunumundaki ve yaşamındaki yaklaşımla ne kadar benimseyen bir mimar olduğunu ve ardındaki önemli bir noktayı şöyle aktarıyor:

Beni ilgilendiren şey, hiç var olmamış bir alanı yaratmaktır.Asla görülmemiş bir şey yaratmak… Zihnimiz ve ruhumuz dışında daha önce hiç bulunmadığımız bir alan… Bana kalırsa mimarinin dayandığı temel nokta budur.

5) Büyük Balon | Liz Diller

Amerikan tarihinin önemli anlarının geçtiği bir alan,Hirshhorn Müzesi ve çevresi.Sembolik değerinin korunmaya çalışılmış, biçim , içerik ve kültürel diplomasi açısından saydam bir yaklaşım ile tasarlanmış devasa bir balon ve hikayesi.

6) Kendi Toplumunda Mimarlık | Xavier Vilalta

Mimar Xavier Vilalta Etiyopya ve Tunus gibi özgün iki  toplumda tasarladığı projelerini  ve ardındaki hikayelerini aktarıyor.Kendi toplumunda, kendi kimliğine sahip   mimari tasarımlarda  ortak olarak tecrübe ettiği ve aktardıkları şöyle:

Bu iki örneğin tasarım sürecinde ortak bir yaklaşımları var. Şehirlerin gerçekten geliştiklerini görebileceğiniz ülkelerde ortaya çıkıyorlar. Bu şehirlerde insanların bugünkü ve yarınki hayatlarında mimarinin etkisi binaların büyüme hızına benzer şekilde yerel toplulukları ve ekonomileri değiştirmesidir.Bu sebepten dolayı, topluluk ve çevre arasındaki ilişkiyi geliştiren, insanları ve doğayı birleştirmeyi amaçlayan basit ama pahalı olmayan mimari çözümler bulmanın çok daha önemli olduğunu düşünüyorum.

7) Işık Neden Karanlığa İhtiyaç Duyar?| Rogier van der Heide

Tasarım dendiğinde ilk olarak algıladığımız somut ve nesnel bir yaklaşımdır.Bir mekan,bir obje vs…Fakat ışık,ses gibi öğeler mimari eserin  kalitesindeki önemli unsurlardandır.Işık da tasarlanır ve elbette karanlığa ihtiyaç vardır.Işığın ne denli önemli olduğunu tecrübe ve hikayeleri ile mimar  Rogier van der Heide aktarırken yaklaşımını şöyle aktarıyor:

Işığı tasarlarken karanlığın takdir edilmesi, hayatımızı iyileştirecek şekilde çok daha ilginç çevreler yaratmamıza imkan tanır.

More from Selvi Alpdündar
Tasarımın Yapı Taşları: Tasarım Prensipleri ve Elemanları #002
TASARIM ELEMANLARI Tasarımın yapı taşları dizisinde 2.bölüme tasarım elemanları ile devam ediyoruz.Çizgi,şekil,form,mekan,renk,doku,desen...
Read More
Leave a comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir