Tasarımcılar için Bilgisayar Rehberi

Bilgisayarın hayatımızda ne kadar büyük bir öneme sahip olduğu konusunda biz mimarların bu konuda hiçbir kuşkusu yoktur.Bilgisayar satın alma sürecinde, genellikle işimizi halledebileceğimiz bir bilgisayar olduğunu tahmin eder ve o bilgisayarı detaylarını incelemeden alırız.Ancak tasarımın teknik çizimlerle detaylandırılması, render ve diğer görsel çalışmalarla projenin dijital ortamda sunulabilmesi için bilgisayarımızın daha doğrusu bilgisayarımızın bileşenlerinin bu işe yatkın ve nicelik olarak yeterli olması gerekir. Peki bu bilgisayar bileşenleri nelerdir ve hangi işlemlerde ön plana çıkar? Bu sebeple bilgisayar almadan önce ya da bilgisayarımızı yenilemek istediğimiz taktirde ,bir tasarımcının bilgisayarının  sahip olması gereken bileşen  detaylarını  inceleyelim;

Ekran kartı (GPU, grafik işlemci birimi):

Rhino, 3ds Max, Cinema 4D gibi programlar için minimum 1GB kapasiteli bir ekran kartımızın olması şart. Tabi daha da önemlisi ekran kartının modeli. Nvidia GeForce serisi tek bir fonkisyona odaklanmayıp render, çizim, oyun, medya ve daha bir çok işlem için uygun olduğundan en çok tavsiye edilen ekran kartı serisidir.

İşlemci (CPU, merkezi işlemci birimi):

cpu

Bilgisayarın beyni olarak da nitelendirilir. Zaten adından da anlaşılacağı üzere bilgisayarımızda yapmaya çalıştığımız her bir işlem, bu birim sayesinde mümkün olabiliyor. İşlemcimizin yüksek kapasitede olması, çalışmalarımızda doğrudan yüksek performans almamız anlamına geliyor. Hatta bazı bilgisayar destekli tasarım programlarında alınan renderlar için sadece işlemci kullanılır. Bu da “ne kadar iyi işlemci, o kadar kısa sürede render” anlamına geliyor.

RAM (geçici bellek):

ENİAC: Elektrikle çalışan ve elektronik veri işleme kapasitesine sahip ilk bilgisayar.
ENİAC: Elektrikle çalışan ve elektronik veri işleme kapasitesine sahip ilk bilgisayar.

Bilgilerimizin geçici olarak depolandığı bellek birimidir. Bilgisayarımızdaki çalışır durumdaki programlar kapatılana kadar bu birimi kullanır. Özellikle Photoshop kullanıcıları için bu birimin yeterli miktarda olması çok önemlidir.

Hard disk (HDD vs SSD sürücüller):

Üretilen ilk ticari bilgisayar IBM'in 305 RAMAC ıdır. 4Eylül 1956 da üretilen bu bilgisayarda IBM 350 isimli harddisk kullanılıyordu.
Üretilen ilk ticari bilgisayar IBM’in 305 RAMAC ıdır. 1956 da üretilen bu bilgisayarda IBM 350 harddisk kullanılıyordu.

Mimari tasarım ve çizimler ile uğraşan herkesin yeterli miktarda depolama alanına ihtiyacı vardır. SSD sürücü HDD’den farklı olarak daha performanslı çalışmamızı ve çalışmamızdan daha çok verim almamızı sağlar. Tabi fiyatı da  HDD sürücüye kıyasla daha fazladır. Tercihen işletim sistemi ve mimari programların bu sürücüye yüklenmesi, depolama olarak da HDD sürücünün kullanılması önerilir.

Ekran boyutu ve çözünürlük:

Ekran kalitesi ve çözünürlüğü uzun süre bilgisayar başında çalışacaklar için göz sağlığı ve çalışma esnasında alınan verim açısından çok önemlidir. Laptoplarda 1080p (Full HD) ve yakından çalışıldığı için 15-17 inch arasında değişen ekran genişliği önerlir. Laptop ekranı yerine geniş veya duvara monte ekranlarda 4K (ultra high definition) gibi çözünürlükler tercih edilebilir.

Mac mi, Windows mu?:

os_vs_windows

Bu soru sıkça sorulan sorular arasındadır ve şahsi kanaatim tamamen sizin kişisel tercihinizdir. Her iki işletim sistemi de oldukça başarılıdır. Laptop veya all in one tipi bilgisayar seçerken çok zaman harcamak ve kafa yormak istemiyorsanız size uygun herhangi bir Mac bilgisayar tercih edebilirsiniz. Virüslere karşı Windows kadar maruz kalmazsınız ve grafik uygulamaları sayesinde ekran kartınızla güçlü bir uyum içerisinde olursunuz. Ne var ki diğer işletim sistemlerine nazaran fiyatı daha yüksektir. Diğer yandan Windows, çoğu program ve  işletim sistemlerine nazaran daha uyumlu olduğu ve daha geniş bir dünyaya açılma imkânı sunduğu için her ne kadar güvenlik açıklarıyla mücadele etmek zorunda kalsa da kullanıcılar açısından daha çok tercih edilir. Eleştirmek gerekirse her iki işletim sistemi de gayet iyi birer kullanıcı dostudur, ve tercih edilmesi için yeterli sebebi vardır.

(Merak edenler için bir sonraki yazımda, bilgisayar bileşenlerine daha detaylı göz atıp, farklı özelliklerde bilgisayar tavsiyelerinde bulunacağım.)

Written By
More from Osman Onur

Tasarımcılar İçin Bilgisayar Önerileri

Bir önceki rehberimizde bilgisayarımızın bileşenlerine bir göz atmıştık. Şimdi bileşenlerin özellikleri, güncel...
Read More

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir