Yarışma Projeleri Üzerine Konuşmalar #002

Gediz Üniversitesi 4.sınıf mimarlık öğrencisi Engin Tayfun Bakış, katılmış olduğu ve aldığı “Juri Özel Ödülü” ile sonuçlanan, Contemporary Designs in Historical Context başlıklı uluslararası öğrenci proje yarışması hakkında kendisine yönelttiğimiz soruları sizler için cevapladı. Engin_Tayfun

1-Öncelikle hangi yarışmaya katıldın? Bu senin ilk yarışman mıydı ?

Türkiye Mimarlık Vakfı ve Yıldız Teknik Üniversitesi Tarihi Mirası Koruma Uygulama ve Araştırma Merkezinin düzenlediği ”RE-ConD’15” adlı konferans kapsamında olan uluslararası mimarlık öğrenci yarışmasına katıldım. Bu mimari bağlamda katıldığım 5. yarışmam ve aldığım 4. ödül oldu.

2-Daha önce hangi yarışmalara katılmıştın?

Daha önce 6’ncı Uluslararası Beton Tasarım yarışmasına, Çuhadaroğlu’nun 2014 yılında düzenlediği mimarlık öğrenci yarışmasına, Anamur Atatepe Sosyal Merkez yarışmasına daha sonra Re-ConD’15 Uluslararası Mimari Öğrenci yarışmasına ve Gaziemir Aktepe ve Emrez kentsel tasarım yarışmasına katıldım. Bunlardan 3’ü farklı ekiplerle beraber katıldığım yarışmalardı.

3-Yarışmanın konusu ve amacı nedir?

Yarışmanın ve konferansın konusu tarihi çevrelerdeki, eski ile yeni arasındaki ilişkinin sadece bir yapı ilişkisi olmaktan çıkıp, kültürel, sosyal, ekonomik etkilerin bir bütün olarak değerlendirilmesiyle daha da önemli hale gelmesi ve bu sebepten bu tarihi çevrelerde yapılacak olan yeni çağdaş yapıların nasıl olması gerektiği ile ilgilidir.

4-Biraz projenden bahseder misin? Proje süreci nasıl gelişti?

Süreç ilk başta yarışmanın konusunu ve tam olarak ne istenildiğini anlamaya çalışmakla başladı tabi ki. Yer, fonksiyon, ölçek tasarımcıya bağlı olduğu için bu etmenler tasarımcıyı araştırmaya, okumaya yöneltiyor.
Göç konusu daha önce danışman hocam Nur Yavuz’la birlikte üzerinde tartıştığımız bir konuydu. Göç’ün mimarlığa, kente, yaşantılara etkisi dramatik bir şekilde ortada ve bu güncel konulardan da birisi.
Göç genel başlığı altında, 1923 yılında yaşanan Türkiye-Yunanistan arasındaki mübadele, projenin fikirsel anlamda alt yapısını oluşturuyor.
Projede yapmaya çalıştığım Ege Denizi üzerinden yapılan göçleri, mimarlıkta bir sınır ilişkisi olarak ele alıp, bu zorunlu göçlerin yarattığı acılara şiirsel bir şekilde cevap vermekti. Mimaride ki iç mekan/dış mekan arasındaki ilişkiyi, ara mekanlar yaratarak kırmaya çalıştım. Bu mekanların içerisinde bulunan ”Yüzleştirme/Karşılaştırma” mekanı, insanların birbirini suçlama duygusunu arındırarak , geçmişte ne olduğuna ön yargısız bir şekilde tanıklık etmelerini sağlamayı amaçlıyor.

5-Projenin konsept sürecindeki seçimler ve çalışmalar nasıldı?

Projenin fikirsel sürecini danışman hocam Nur Yavuz’la birlikte tartışarak geçirdim ve fikirsel süreç projenin en uzun süreçlerinden biriydi. Fikrin mimarileşmesi kısmını görseller yaratarak yapmaya çalıştım ve fikri kavramama yardımcı olan görseller/kolajlar oluşturdum. Fikir olgunlaşınca mimari hale gelmeye başladı. Daha sonra da fonksiyonel çalışmalarla birlikte iç mekanları yaratmaya başladım.

6- Projen nasıl derecelendi?

Juri Özel Ödülü aldım.

7-Mimarlık eğitimi zor bir süreç ve bu süreçte motivasyonu dinamik tutmak önemli, okul süreci bu kadar yoğunken aynı zamanda yarışmalara hazırlanırken seni motive eden şey neydi ? Bu konsantrasyon ,denge ve sürekliliğin devamını sağlayan şeyler nelerdir?

Yeni şeyler üretmek motivasyon veriyor, bu da dinamik kalmanızı sağlıyor. Beni motive eden bu.

8-Yarışmalara katılmanın sana neler kazandırdığını düşünüyorsun?

Her yarışmanın kazandırdıkları farklı oluyor tabi ki ama genel olarak motivasyon ve deneyim kazandırdığını söyleyebilirim.

9-Yarışmalara katılmayı düşünen arkadaşlar için, deneyimlemiş biri olarak aşamalar hakkında söyleyebileceğin ipuçları yada püf noktalar nelerdir?

Tabi ki ilk olarak kendiniz için uygun yarışmayı seçmek en önemli kararlardan biri. Her ne kadar çoğumuz benzer eğitim sürecinden geçsekte kişisel deneyim ve becerilerimizin farklı olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden, bu noktada, yarışmanın konusu, değerlendirecek olan juri grubu ve jurinin mimari düşünce yapısının, tasarımcı ile uyumluluğu son derece önemli.

Mimarlığın yeni bir döneme girdiğini, tasarım süreçlerinin artık eskisi gibi stabil olmadığını ve bu süreçlerin, mimardan mimara nasıl değiştiğini hepimiz görebiliyoruz. Benim söyleyebileceğim mimarlık yarışmalarının öğrenciler açısından, kendilerinin tasarım süreçlerini kontrol edip, öğrenebilecekleri, geliştirebilecekleri ve kendilerini değerlendirebilecekleri bir yer olduğudur. Bunun yarışmaları önemli kılan şey olduğunu düşünüyorum.

PAFTALAR

pafta_1
pafta_2

More from Tasarım Günlükleri
Mimari Tasarımda Dokunma Olgusu ve Dokunsal Haritalamaya İlişkin Bir Alan Çalışması
ÖZET Mimari üretim sürecinde görmeyi, mekânın algılanışı ve temsilinde diğer duyulardan üstün bir...
Read More
Leave a comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir