İş yaşamına mimar olarak başlayan Dieter Rams, 1961 yılında tasarlamaya başladığı Braun ürünlerinin temiz, basit ve akılcı tasarımlarıyla,1950’lerde Almanya’daki işlevsel tasarım anlayışının kilit isimlerinden biri ve günümüzde endüstriyel tasarımın duayenlerinden biridir.
Tasarımlarıyla 20.yüzyıla ışık tutan Rams’ın çalışmaları, birçok tasarımcıya ilham kaynağı olmuş ve nesiller boyu etkisini sürdürmüştür. Braun markasının ürünlerine ışık tutan tasarımlarının yanı sıra, etkilediği nesillerden biri de Apple baş tasarımcısı Jonathan Ive dır. Apple tasarımlarındaki sadelik ve minimalist yaklaşımın, Rams’tan kaynaklandığı iddia edilmiştir.Ive her ne kadar Apple’daki tasarımlarıyla gündemde olan kişi olsa da Rams’ın Ive üzerindeki etkisi ve onun ilkeleriyle hareket ediyor olması bu hipotezi destekler niteliktedir. İlerleyen yaşına rağmen, hala endüstriyel tasarım hayatına devam eden Rams’ın tasarım kültürü,ilkeleri,ve kriterleri ürünlerini tasarladığı Braun markasında ve tüm tasarım sektörlerinde kendini varetmiştir.İyi bir tasarımın kesin bir şekilde ölçülemez olduğunu düşünen Rams, bu konuda kendi perspektifi,tecrübe ve sahip olduğu ilkeler doğrultusunda, bugün dünyada iyi tasarım denince akla gelen ve iyi bir tasarımın sahip olması gereken 10 temel prensibi yayınladı.Kendinden sonra gelen nesillere tasarım öncüsü olan Rams’ın ilkeleri, sahip olduğu minimalizm, tasarım esasları ve kullanılabilirlik değerleri sadece endüstriyel tasarım yaklaşımı değil, aynı zamanda tasarımın bulunduğu her sektör ve alanda geçerliliğini ve varlığını korumaktadır.
İşte Dieter Rams’ın iyi bir tasarım için 10 temel prensibi;
1-İyi Tasarım Yenilikçidir.
İnovasyon olanakları hiçbir zaman kısıtlı değilidir . Yenilik arayışı bitmez tükenmez ve asla yorulmaz.Teknolojik gelişmeler her zaman yenilikçi ve üretici tasarımlar için yeni fırsatlar sunar.Yenilikçi tasarım, her zaman inovatif teknoloji paralelinde gelişir ve hiçbir zaman kendi başına yol almaz.
2-İyi tasarım ,ürünü kullanışlı kılar.
Bir ürün kullanılmak için satın alınır.Ürün ana ve yardımcı işlevlerle birlikte sadece fonksiyonel değil, aynı zamanda psikolojik ve estetik bazı kriterlerle birlikte bir amaca hizmet etmelidir. İyi bir tasarım,ürünün olumsuz bir yönü varsa bile bunu göz ardı ederek, ürünün kullanılabilirliğinin ve faydasının optimizasyonuyla tasarımın olumlu yönleri vurgulanır.
3- İyi Tasarım Estetiktir.
Her gün kullandığımız ürünler bizleri ve refahımızı etkilediği için, bir ürünün estetik kalitesi ürünün işlevinin ayrılmaz bir parçasıdır.
4-İyi tasarım, ürünü anlaşılır yapar.
İyi tasarım, tasarım ürünün yapısını açıklığa kavuşturur.Daha iyi bir tasarım; ürünü konuştururken,tasarımın en iyisi de ürünün kendi kendisini açıklar.
5-İyi tasarım mütevazidir.
Ürünlerin amacı araç olmayı hedefler. Onlar ne dekoratif obje ne de sanat ürünüdürler. Kullanıcının kedisini ifade etmesine olanak vermesi için, ürün tasarımları ölçülü,kontrollü ve tarafsız olmalıdır.
6-İyi tasarım dürüsttür.
Tüketiciye tutulamayacak sözler verilmemelidir. Bu sözler ürünü olduğundan daha güçlü,yenilikçi ve değerli yapmaz.
7-İyi tasarım uzun ömürlüdür.
Modaya uymak diye birşey yoktur. Bu yüzden ürün asla eskimez . Günümüzün tüketici toplumunda bile,iyi tasarlanmış ürünler moda çöküntüsünden kurtulur ve devamlılığını uzun süre korur.
8- İyi tasarım en ince detayına kadar uyumludur.
Tasarımda hiçbir şeyi keyfi ve şansa bırakma gibi bir durum olmamalıdır.Tasarım sürecindeki dikkat ve ehemmiyet kullanıcıya verilen değer ve saygıyı gösterir.
9-İyi tasarım çevre dostudur.
Tasarım çevrenin korunmasına önemli bir katkı sağlamaktadır. Bu, kaynakları korur ve ürünün kullanım ömrü boyunca fiziksel ve görsel kirliliği en aza indirir.
10- İyi tasarım mümkün olduğunca az tasarımdır.
Az ama daha iyi olan – Çünkü esas noktalar üzerinde yoğunlaşmak gerekir ve ürünler bu özellikleri barındırır.- Sadeliğe ve basitliğe dönmekte fayda var.
Gerçekten çok önemli ilkeler .Acaba bunları nereden buldunuz? ??????.
Kaynak paylaşmamışsınız paylaşabilir misiniz?