Tasarım Paftası Hazırlamak

Her mimarın ,her mimarlık öğrencisinin en can alıcı noktasıdır sunum paftası hazırlamak.Gittiğiniz bir  restaurantta, şık bir sunum beklediğiniz (bekleyenler genelde ya müşteriler yada mimarlık hocalarınızdır) yemeği nasıl  daha cezbedici, daha çekici kılıyorsa, sunum paftaları da aynı işlevi mimarlık için göstermektedir.Tasarımınızın sunulduğu servis tabağıdır proje paftalarınız, ve ne kadar çekici hale geleceği birazda sizin yeteneklerinize kalmaktadır.Bu amaçla ,günümüzde bilgisayar ortamında da  bir çok çizim programı geliştirilmiştir. Bu programlar sayesinde sunumuzun görsel etkisini üst düzeye çıkartabilir, ve arzu ettiğiniz sunuma ulaşabilirsiniz.

Paftalar tasarımınızın nasıl bir kavram  noktasından başladığını, çevresel etmenlerle ilişkisini(iklim,yol güzargahları, rüzgar yönü, güneş ışığını alma konumu,bölgesel nüfus yoğunluğu,fauna , bölgenin ekonomıik koşulları, vs..) , tasarımızın plan şeması, kesit ve görünüşleri , eskiz çalışmaları, perspektiflerinizin bulunduğu kısaca projenizi en iyi şekilde anlatması beklenen sunum kağıtlarıdır. Bu sunum kağıtları istenilen ölçülerde hazırlanabilmektedir.(A0, A1, A2..)(Örnek:1)

ornek_1
(Örnek:1)

Tasarımınızda kullanmış olduğunuz tarzı paftalarınıza da taşırsanız, tasarımınızı hem olumlu yönde etkiliyecek hem de  bağlantı bir sunum tekniği yakalama şansı kazanmış olucaksınız.. Tasarımınızda ağırlıklı olarak siyah rengi kullandıysanız, paftanızda da aynı rengi bazı yerlerde kullanarak bütünlük sağlayabilirsiniz. Paftalarınızda kullanacağınız bilgileri, görünmez bir grid oluşturarak daha düzenli bir halde sunabilirsiniz.(Örnek:2)Paftada oluşabilecek boş alanların kontrolü de ekstra dikkat etmeniz gereken bir husustur.(Negative space)

(Örnek 2)
(Örnek 2)

Tasarımınızı anlatmak için kullandığınız  resimler arasındaki hiyerarşinin de iyi kurulmuş olması gerekir.Bir diğer önemli nokta ise, insan gözünün soldan sağa,ve aşağıdan  yukarıya doğru bir okuma sırası izlediğidir. Bu göz hareketi düzeninde vermek istediğiniz bilgilerin dizilişini sunarsanız, paftanız  daha anlamlı ve düzenli olacaktır.Ayrıca paftanızda kullanacağınız çevresel verileri  tasarımınızda uyguladıysanız; ( veri, tasarım sonuç ilişkisi) bu bilgiyi uygun şematik gösterimlerle belirtmeniz elbette tasarımınızı daha olumlu kılacaktır. Ana fikrin tek bir bakışta anlaşılacak kadar net bir şekilde gösterilmesi önemlidir.(Örnek: 3) Nitelikli bir grafik anlatımı her zaman etkileyicidir.Bunun dışında aykırı fikirleriniz varsa bunların da mutlaka bir temele dayanması ve paftanızda gösterilmesi gerekmektedir.

Pafta yapmayı bilmeden fikirlerinizi doğru bir biçimde sunmanız mümkün olmaz.Muhteşem bir tasarım bile,kötü bir pafta sunumuyla  kolaylıkla mahvedilebilir.

Örnek 3’ te projenin fikrini oluşturan görsel, paftanın yarısından fazlasını kaplayacak şekilde yerleştirilmiş. Fikir sağ taraftaki kent ilişkisi ile desteklenmiş, kompozisyonunun etkileyiciliği arka plana yerleştirilen soluk ve büyütülmüş vaziyet planı ile güçlendirilmiş. Paftaya yerleştirilen metinlerin punto ve yazı tipi seçimine dikkat ediniz.Ayrıca paftanızda yazı düzeninin aşağıdan yukarıya  veya sadece yatayda ilerlemesi tercih edilir.

(Örnek 3)
(Örnek 3)

Örnek 4 ‘te, sağ tarafa yerleştirilen render ve maket resimleri ile paftanın  çerçevesi oluşturulmuş iç kısma yatay eksenler üzerine yerleştirilen elemanlarla pafta tamamlanmış. Render  gayet görünür bir şekilde paftaya yerleştirilmiş. Alt kısım ise sistem kesiti ile kapatılmış. Siyah bantlar  paftanın toparlanmasını sağlamakla birlikte bütünlük içinde ele alınmış.

(Örnek 4)
(Örnek 4)

Paftada önemli bir yeri olan vaziyet planı, örnek 5’te siyah arka planla birlikte daha etkileyici ve vurucu bir hal almıştır. Arazinin şekli paftanın üçte ikisinde fon için yönlendirici olarak kullanılmış, siyah fon  üzerine negatif olarak yerleştirilen plan, pafta okunuşunu kolaylaştırmıştır. Ayrıca paftaya simge olarak yerleştirilen üçgenlerden oluşan amblem,paftayı kısımlara ayırmış başlık olarak kullanılan rengin  alt bölümde yer alan degrade bant ile bir kez daha vurgulanarak uyumlu bir sunum yaratılmış.Lakin yazıların çok farklı büyüklük ve renklerde olması, sağ taraftaki resimlerin yerleştiriliş şekli ve sol tarafa geçen mavi leke paftanın zayıf yönleridir.

(Örnek 5)
(Örnek 5)

Örnek :6’da , gece ve gündüz renderlerı  paftanın ana şekillendiricisi olarak kullanılmış. Paftada kullanılan renkler birbirleri ile uyumlu, yalnız alt kısımda koyu renkli ele alınan bölüm üzerinde kullanılan yazıların yerleşimi, yazıların  okunurluğunu etkilemiş. Gece ve gündüz ayrımının binanın köşesine denk getirilmesi etkiliyici bir yaklaşım getirmiştir.

(Örnek 6)
(Örnek 6)

Sunum, mimari veya tasarımın bulunduğu her noktada önemli bir role sahiptir. Eskiden günümüze doğru bakıldığında, bilgisayar destekli programların gelişimi ve birçok kaynak sebebiyle sunum teknikleri sonsuz bir rota almış ve gelişmiştir. Sahip olduğumuz bu kaynaklar sayesinde sunumlarınızı geliştirebilir, görsel etkisini zenginleştirebilirsiniz. Her proje bir hikayedir ve her hikayenin kendini anlatan bir üslubu, dili vardır. Dolayısıyla sahip olduğunuz bu hikayeyi doğru bir şekilde anlatmak için dil bütünlüğünü korumak gerekir, ve o noktadan sonra gerekli olan herşey sizin yaratıcılığınızla şekillenicektir. Paftanız sizin imzanızdır, ve güzel bir imza doğru kalemle atılmalıdır.

PAFTA ÖRNEKLERİ

More from Kadriye Köseoğlu
Tasarımlamak
Tasarım süreci boyunca, başlangıç olarak aldığımız konsept kararlarına,  daha sonrasında hangi tasarım...
Read More
Join the Conversation

2 Comments

  1. Avatarsays: Berkan

    evet yazılarınız güzel ve açıklayıcı fakat örnekler çok kötü seçtiğiniz örnekler yazdıklarınızla tam tezat.

Leave a comment
Leave a comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir