PERCEPTION: Yazan ve Yöneten YFA

Fotoğraf: Yunus Furkan Ahlat
Fotoğraf: Yunus Furkan Ahlat

Evet gençler, yine ben..

Yazımda bugün mekan algısını anlatmaya çalışacağım. Doğruyu söylemek gerekirse, zor ve felsefik bir konu mekan algıcığımız. Mekan ne kardeşim önce onu anlat diyebilirsiniz, onu sizle bir önceki yazımda paylaşmıştım.

Algının ne olduğunu bilmemiz gerek aslında. Algı almaktan gelen bir kelime bunu ben uydurmuş olabilirim. Şimdi size gerçekten algının ne olduğuna dair farklı bir bakış açısı sunayım. Ne mi? Tabi ki wikipedia- şaka bir yana artık konuya gir bilader dediğinizi duyar gibiyim. Algı, psikoloji ve bilişsel duyuların beynin hatıralara veya fiziksel uyarıları özenle yorumlanması ve seçilmesine denir. Buda bir nevi benim dediğim oluyor işte. Asıl konumuz algı değil ama he! Mekan algısı olayımız.. Nesneler bir mekan üzerinde algılanıyor ya aslında onu biz mekan olarak algılamak istiyoruz ve bunu çoğu zaman istemsiz olarak yapıyoruz. Mesela , masa üzerinde ki eskiz kağıdı ya da dur çizimin üzerine dökülmüş kahve  gibi bazen nesneleri tanımlarken gördüğünüz üzere mekan tanımlama ihtiyacı duyuyoruz.

Mekan algısını iyi ve kuvvetli hale getirmek ise tasarımınıza katkısı büyük olabilir ve hocanız bunu beğenebilir(hadi yine iyisiniz kaptınız bi tüyo benden)ve bunu birden fazla duyu organını harekete geçirerek, malzeme kullanımını yerinde yaparak farklı algılar oluşturabilirsiniz. Ama bunu Allah’a emanet biçimde yapmayalım boşuna da yıl uzatmaya da gerek yok  araştıralım bol bol örnek bakalım arkadaşlar. Mesela LEFEBVRE nin  üçlü diyalektiği var önce algılanan  sonra tasarlanan  ve son olara yaşanan mekan … dikkatinizi buraya çekmek istiyorum mekan algısının ne kadar önemli olduğunu kavrayabilmemiz için. Diğer bir olayımız da “Gestalt Kuramı”… algı üzerine bir teoridir kendisi.. eğer mekan algısının güçlü tutmak isterseniz bunlara bir bakın derim. Geştalt diye okunuyor lütfen dikkat edeli yani.

Bu yazımızda buraya kadardı gönül isterdi ki daha felsefik bir biçimde yazayım ama hem kendi kafamı hem de sizn kafanızı karıştırmaya gerek yok. Zaten bir sürü proje var. Eğer bu konuda sorularınız olursa, bana ulaın kaynak vereyim bea size. Hadi gençler görüşürüz, OPTUM KIB BY CIINIIIMSS :)))

Yazan: Yunus Furkan AHLAT

Tags from the story
, ,
More from Yunus Furkan Ahlat

Mimarlık Fakültesinden Mezun Olmadan Karşılaşacağınız 11 Olay

1-İlk dönem anlam veremediğiniz kelimelerle karşılaşacak ve hiç duymadığınız isimler duyacaksınız. Mesela,...
Read More

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir